גזלייטינג – לא מה שחשבתם

תוכן עניינים

תופעת הגזלייטינג

היום הרבה בני זוג משתמשים במושג ״גזלייטינג״, והרבה מטפלים טוענים שהשימוש נהפך להיות שגור באופן קל מדי.

אינני יודעת אם אכן השימוש נעשה בקלות בלתי נסבלת, אך חשובלי להגיד מהי אותה תופעה קשה של אלימות נפשית, המתעללת ושורפת כל חלקה טובה אצל האדם.

על מנת להבין את המושג יש להבין את מקורותיו.

מקור המונח במחזה של פטריק המילטון "Gaslight" משנת 1938,והוא מתייחס למניפולציה פסיכולוגית שיטתית של בעל על אשתו, שהופכת לקורבן להתעללות מתמשכת. העיבודים הקולנועיים למחזה התפרסמו בשנת 1940 ו-1944 בשם ״אורות הגז״

הסרט מתחיל ברצח של בעל את אשתו בבית, לאחר מכן זוג חדש נכנס לגור באותו הבית,  כאשר יש חשדות שהבעל  החדש הוא אותו בעל ישן.  בסיפור, הבעל מנסה לשכנע את אשתו ואחרים שהיא מטורפת על ידי מניפולציה על אלמנטים קטנים בסביבתם, והתעקשות שהיא טועה, זוכרת דברים בצורה לא נכונה או הוזה כשהיא מצביעה על האלמנטים האלה. כותרת המחזה רומזת לאופן בו הבעל הפוגע מעמעם, לאט לאט, את אורות הגז בביתם, תוך שהוא מעמיד פנים ששום דבר לא השתנה, במטרה לגרום לאשתו לפקפק בתפיסת המציאות שלה. בהמשך, הוא משתמש באורות בעליית הגג האטומה, דבר שמעמעם את האורות בבית, כדי לחפש בסתר תכשיטים של האישה הראשונה שלו, אותה רצח. הוא משמיע רעשים חזקים בזמן שהוא מחפש ואפילו מדבר לעצמו. האישה מבקשת שוב ושוב מבעלה לאשר את תפיסותיה לגבי האורות העמומים, הרעשים והקולות, אך בניגוד לעובדות במציאות, הוא ממשיך להתעקש שהאורות זהים, ושהיא משתגעת. הבעל עושה כל מאמץ על מנת לשכנע אותה לעבור הערכה פסיכיאטרית, ולאשפז אותה במוסד לחולי נפש, על מנת שיוכל להיות האפוטרופוס שלה ולהיות חופשי לחפש בעליית הגג את התכשיטים…..

גם היום המילה גזלייטינג משמשת לתיאור ניסיון להרוס את תפיסת המציאות של אדם אחר,

גזלייטינג תלוי ביכולת "לשכנע את הקורבן שיש לו הפרעות חשיבה ותפיסה, ולאחר מכן, לשכנע אותו כי המחשבות והתפיסות של המתעלל הם נכונים ואמיתיים.

בסרט הגזלייטיניג הנו צעד מקדים באלימות פיזית הקיצונית ביותר המובילה לרצח האשה הראשונה ולמערכת יחסים קשה עם האשה השנייה.

גזלייטינג לעיתים אינו מודע, ולעיתים נעשה בצורה מודעת.

יחד עם זאת לא כל ויכוח שבו צד אחד מתכחש לתפיסת הצד השני ניתן לציין שיש גזלייטינג.

גזלייטינג הוא פעמים רבות חלק מהתנהלות קשר בתוך מערכת יחסים שבו לפחות צד אחד הנו עם קווים נרקסיסטיים, פסיכופתיים ומקיאוולים.

לצערי אלימות בין בני זוג הנה נפוצה מאוד וכיום מדברים על 25% של אלימות פיזית, וכ 35%מהנשים מדווחות על אלימות פיזית ואיומים, כך שאלימות נפשית הנה כנראה באחוזים גבוהים יותר.

בשנת הקורונה הראשונה נרצחו 26 נשים וחלה עלייה של יותר מ300% במקרי אלימות בין בני זוג.

חשוב לציין שגברים לא מדווחים על אלימות, אך חווים אותה. הרבה נשים ברגעי כעס סוטרות, צובטות, מאיימות, שורטות, ונראה כי האלימות היא כן נחלת הכלל שכן גם נשים משתמשות בגזלייטינג במערכות יחסים.

על כל השאלה האם גזלייטיניג הוא מושג הנאמר בקלות הדעת או לא הנה שאלה- ללאתשובה ברורה, אך חשוב לציין כי לא כל סתירת דעה, ואיך נזכר אירוע הנה גזלייטינג,

וגזלייטינג הוא תהליך מתמשך של הקטנה, שקרים ומניפולציות, יצירת חוסר ערך ובטחון, ואין כל קשר לאהבה בריאה ואמיתית כאשר חווים גזלייטינג.

 

איך להימנע מגזלייטינג ולעצור את התופעה.

  1. מה האמת שלי? מה הערכים שלי? מה חשוב לי?
  2. כל פעם שעולה מחשבה ספקולטיבית- הוא/היא בטח חושבים.. מרגישים… עלי…..או התעסקות במה צד השני מרגיש/רוצה/צריך- לחזור להתכנס פנימה ולשאול את עצמי מה אני רוצה, צריכ.ה, מרגיש.ה?
  3. האם טוב לי? אם לא טוב לי מה אני צריכה לעשות עבורי? ( לא מה האחר צריך לעשות )
  4. לרשום את הדברים הללו על כרטיסיה , או במקום נגיש ולקרוא ולהוסיף מדי פעם דברים.

 

מאחלת אהבה בריאה מצמיחה ומיטיבה

רונית

תגובות

תגובות

שתפו
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
צרו קשר
TOP