שתי שיטות טיפול מתבססות על תנועות ריצוד עיניים – שיטת EMDR ושיטת IEMT.
שתי השיטות עוסקות בטיפול בסימפטומים גופניים ורגשיים שנוצרו בעקבות טראומה, חוויה שלילית או זיכרון כואב.
שתיהן טוענות ליעילותן בהקלה מהירה ולעיתים גם בפתרון הסימפטומים הללו ושיפור איכות החיים של המטופל כתוצאה מכך.
מה ההבדל בין שתי שיטות הטיפול: האם נכון לכנות אותן "שיטות של וודו"? מהו העיקרון העומד בבסיס כל אחת מהן ומה השוני ביניהן.
אני מקווה שתוכלו למצוא את כל התשובות בכתבה הבאה שלי.
מה זה EMDR ?
EMDR (הוא קיצור של Eye Movement Desensitization and Reprocessing ) ובתרגום לעברית – הקהיה ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים.
זוהי שיטת טיפול חדשנית שפותחה בסוף שנות השמונים של המאה ה-20 על ידי הפסיכולוגית ד"ר פרנסין שפירו.
ד"ר שפירו מצאה, ששיטה זו הינה אפקטיבית לטיפול במגוון רחב של סימפטומים נפשיים הקשורים למצבי טראומה, זיכרונות קשים, מחשבות טורדניות וחרדה.
בעזרתה, ניתן לעבד באופן מהיר זיכרונות טראומטיים ולהקל על סימפטומים התנהגותיים, גופניים ונפשיים הקשורים לבעיות אלו – הן אצל מבוגרים והן אצל ילדים.
יעילותה של השיטה הוכרה גם בחו"ל וגם ע"י המועצה הלאומית לבריאות הנפש בישראל, שהמליצה על EMDR כאחת משלוש התרפיות לטיפול בטראומה.
מה העקרון העומד בבסיס שיטת ה- EMDR ?
העקרון העומד בבסיס שיטת הטיפול EMDR הוא, שכל מה שאדם חווה וכל מידע שהוא קולט בחייו צריכים לעבור תהליך של עיכול ועיבוד, שלאחריהם הם מופנמים ומאוכסנים בזיכרון.
אולם, כאשר החוויה הינה טראומטית לאדם, הוא אינו מסוגל לעבד את האינפורמציה כהלכה ולאחסנה בזיכרון שלו.
ולכן, החוויה הטראומטית נשארת בלתי מעובדת ובשל כך כל מה ששמע, הריח והרגיש בעת הטראומה נשאר חי בעוצמתו במערכת הנפשית שלו.
כל פעם שייזכר בטראומה, אם באופן מודע או בשל גירוי חושי כלשהו, הוא יחוש את הטראומה שוב בעוצמה רבה כאילו היא קורית שוב באותו הרגע. מצב זה הינו בעייתי מאד ומקשה על תפקודו התקין של האדם בכל תחומי חייו.
אדם שכזה יסבול מסימפטומים נפשיים קשים, תגובותיו הרגשיות תהיינה חזקות מהצפוי, יגיב באופן לא מותאם לסיטואציות שונות, תפיסתו העצמית תהיה שלילית והוא עשוי להימנע מהתקלות או משהייה במצבים ובמקומות שמזכירים לו את הטראומה.
כיצד עובדת שיטת EMDR ?
הטיפול ב-EMDR עובד על התקשורת שבין שתי אונות המוח – הימנית והשמאלית – ובדרך זו מתאפשר עיבוד הזיכרונות הטראומטיים.
המטופל מתמקד בחוויה הטראומטית, תוך כדי הימצאותו בסיטואציה הטיפולית במקום הנחשב עבורו בטוח ומוגן.
כך, הוא מתרגל הליך של כניסה ויציאה ממיקוד בחוויות הקשות של הטראומה למיקוד בהווה באווירה תומכת ובטוחה.
הנחת היסוד של השיטה היא, שבאמצעות תנועות עיניים הדומה למה שקורה בשלב החלימה בשינה (או באמצעות גירוי שמיעתי, או חישתי אחר), מתרחש תהליך של עיבוד מידע תוך כדי תנועות עיניים (REM). תהליך זה הוא תהליך בילטרלי, כלומר: משלב את שתי אונות המוח (ההמיספרות) – הימנית שאחראית על הרגש והשמאלית שאחראית על החשיבה.
תהליך הטיפול ב-EMDR מתרחש בשמונה שלבים:
- השלב הראשון מתחיל בהערכת צרכי המטופל, הבנת מקורות המצוקה ואופי האירוע הטראומטי שעבר. חשוב לעבוד על החוויה או האירוע הטראומטי הקשה ביותר או הראשון שקרה. בשלב זה גם מזהים את האמונות שמגבילות את המטופל בחייו ואת מקורן.
המטפל והמטופל בוחרים יחד את תוכנית הטיפול ואת האירוע שעליו ירצו לעבוד. - לפני שמתחילים בפועל לבצע את התהליך הטיפולי חשוב שהמטופל יבחר לעצמו "מקום בטוח" שיהווה עבורו עוגן מרגיע של ביטחון ושלווה שתמיד יוכל לחזור אליו בעת לחץ או במקרה שהפגישה הטיפולית תסתיים לפני סיום עיבוד הזיכרון.
- המטפל מבקש מהמטופל לבחור תמונה שמייצגת את האירוע הטראומטי שעבר. לאחר מכן הוא מתבקש לציין אמונה שלילית שנוצרה מתמונה זו ובמקביל אליה אמונה חיובית לגביה שהיה רוצה לחוש אותה.
המטפל גם מתשאל את המטופל מה גובה המצוקה אותה הוא חש בעת שהוא מדבר על התמונה מהאירוע הטראומטי (בין 1-10). - השלב הרביעי הוא שלב ההקהיה, בו המטופל מתבקש להתמקד בתמונה הטראומטית שבחר, באמונה השלילית, במה שהוא מרגיש ובתחושות גופו. במקביל המטפל מתחיל להפעיל גירוי בילטרלי לפרק זמן קצוב או מבקש מהמטופל להניע את עיניו מצד לצד.
פעולות אלו נעשות תוך כדי מעקב אחרי תנועות הידיים של המטפל, תיפוף המטופל על הברכיים שלו ויכול אף להיעשות במקביל לגירוי שמיעתי של מוזיקה למשל.
המטפל מבקש מהמטופל לדווח לו מה עבר במחשבות, ברגש ובגוף תוך כדי תהליך ריצוד העיניים. חוזר על הגירוי ומפסיק אותו עוד כמה פעמים.
מדי פעם שואל המטפל מהי דרגת המצוקה הנוכחית של המטופל.
השלב הזה מסתיים כשמדד המצוקה מגיע ל- 0 או ל- 1. - בשלב החמישי יש עבודה על המשאב החיובי – המטפל מבקש מהמטופל לחשוב על אותה אמונה חיובית שהעלה במפגש הראשון שהיה רוצה שתהיה לו כלפי החוויה הקשה ואם היא עדיין רלוונטית.
בשלב זה קיימת ציפייה שהשקפתו של המטופל על האירוע תהיה שונה ולכן ירצה לבחור באמונה חיובית אחרת.
עתה מתבקש המטופל לחבר את הזיכרון הטראומטי עם האמונה החיובית המתאימה לו ולדרג את האמונה בסולם של 1-7.
המטפל חוזר על העיבוד עד שהמטופל מדווח שרמת המצוקה שלו יורדת ומצד שני האמונה החיובית עולה עד לדרגה של 6 או 7. - בשלב זה מבצע המטופל סריקת גוף הבאה לבחון היכן והאם הוא מרגיש כאב, מצוקה, או חוסר נוחות בגוף בעת שהוא חושב על הזיכרון הטראומטי. אם עדיין קיים מצב של כאב או תחושה לא נוחה – העיבוד באמצעות גירוי בילטרלי ממשיך עד לרגיעה מוחלטת של המטופל.
- קבלת משוב מהמטפל על העבודה שנעשתה.
- בשלב זה מתבצעת הערכה מחודשת של מצבו של המטופל בעקבות דיווחו על חוויותיו ותחושותיו במהלך השבוע שעבר מהפגישה הקודמת
ומתבצעת הערכה של רמת המצוקה שלו בקשר לאירוע שעבר עיבוד.
בדר"כ טראומה יחידה דורשת כ3-4 מפגשים ואילו טראומה מורכבת תדרוש מס' מפגשים יותר רב.ֿ
מהי שיטת IEMT ?
לעומת ה- EMDR שיטת ה – (IEMT (Integral Eye Movement Therapy תרפיית ריצוד עיניים אינטגרטיבית – הינה שיטה אשר שפותחה ע״י ד״ר סטיב וקוניריי אנדראס והורחבה ע״י אנדרו אוסטין.
השיטה מיועדת לטפל ולרפא מצבים שבהם טיפולים ארוכי טווח לא השיגו את התוצאות המקוות, כגון: דיכאון, פוסט- טראומה או הפרעות פסיכוסומטיות – תוך כדי עבודה עם תנועות העיניים.
בטכניקת הטיפול הזו נעזרים בתנועות עיניים מדויקות המיועדות להשפיע באופן מהיר על תחושותיו הנפשיות והרגשיות של המטופל.
מה שמייחד את השיטה הזו היא, שהמטופל אינו צריך לספר מאומה על תחושותיו במהלך הטיפול, כי מה שחשוב הוא עצם העובדה שהוא שומר בתודעתו את הזיכרון של החוויה הטיפולית ועיבוד הסיטואציה נעשה תוך כדי העבודה עם העיניים.
טיפול זה מאפשר למטופל שיש לו קושי להתחבר לחוויה הבעייתית שהוא חווה או חש – לא לדבר עליה, מה שאינו מקובל בשיטות טיפול אחרות.
גם ללא שיתוף מילולי התהליך הינו אפקטיבי ומשיג תוצאות טובות בפרק זמן קצר.
מה ההבדל בין שיטת IEMT לבין שיטת EMDR ?
- שיטת הטיפול EMDR נחקרה במחקרים רבים ורציניים (מה שנקרא – מחקרים מבוססי ראיות) ואילו המחקרים על שיטת IEMT הינם מעטים ואינם נחשבים כמבוססי ראיות.
- מטופלים אשר טופלו בשתי השיטות מעידים על הקלה רבה בסימפטומים הנפשיים והגופניים במיוחד במצבים של טראומות יחידניות.
- מחקרים שבדקו את שתי שיטות הטיפול מעידים כי קשה להסביר את פעולת מנגנון ריצוד העיניים, אך אין להתווכח על העובדה ששימוש במנגנון זה מקל על סימפטומים פוסט טראומטיים, על חרדות ועל מצבי דיכאון.
סיכום:
לאור כל הנאמר, אני סוברת, שלא נכון לכנות את שתי שיטות הטיפול הללו "וודו" והן רחוקות מעשיית "קסמים".
הוכחה לכך, הן העדויות ליעילותן ההולכות ונאספות עם השנים.
חשוב לי לציין שלמדתי בעברי את שתי שיטות הטיפול הללו.
את שיטת ה- IEMT למדתי כנספח בקורס על PTSD של סטיב אנדראס,
את ה- EMDR למדתי כקורס בפני עצמו באורך מלא ולכן עומק הידע שלי בו הינו רחב יותר.
שאלות ותשובות
1.מה זה EMDR ?
EMDR זו שיטת טיפול במצבים נפשיים כגון טראומה וחרדה בעזרת תנועות עיניים.
2.כיצד עובדת שיטת ה EMDR ?
הטיפול עובד על התקשרות שבין שתי אונות המוח – ובדרך זו מתאפשר עיבוד זיכרונות טראומטיים
3.כמה שלבים יש לטיפול EMDR ?
EMDR כולל 8 שלבים של טיפול