אודיסאוס בעולם הטיפול-החיים כמסע-"הדרך אל היעד-הדרך הוא היעד".

מגדלאור
תוכן עניינים

מאת ורד איכבום

חיינו רצופים בהתחלות וסיומים . החל מנקודת הכניסה רגע הלידה וכניסת חיים חדשים לעולם ,ועד לרגע המוות ,שמהווה את סיום החיים.במהלך חיינו אנו עוברים התחלות וסיומים ,החל בתקופת הינקות ,ילדות ובגרות  ועד להזדקנות. השינויים הם רבים : גופניים ,רגשיים ,קוגניטיביים , וכוללים מעברים בין מסגרות לימודיות ,מעברי מקומות מגורים , קשרי משפחה ,חברים , תחומי מקצוע ועניין ועוד .

בכול שלב יש התחלה וסוף. לעיתים קרובות אנו מוצאים את עצמנו שואפים להגיע ליעד מסוים :"כשנסיים את הלימודים.". "כשנעבור דירה."" כשהילדים יגדלו.. ". כלומר ,אנו שואפים ליעד  אשר בו יחכה האושר הנכסף .

ובאופן מתבקש אני נזכרת בשיר על מסעו של אודיסאוס לאיתיקה:

אם אתה יוצא לדרך לאיתיקה 

בקש כי יארך מסעך מאוד

שופע הרפתקאות ,שופע דעת…

אל תרא את פוסידון הזועם

לעולם אל תפגוש אותם בדרכך 

אם מחשבתך נשאת אם רגש מעולה

יפעם בנפשך ואת גופך ינהג

לא תראה את הלסטריגונים  והקיקלופים 

ולא את פוסידון הזועם אם רק

נפשך לא תעמיד אותם לפניך.

בקש כי מסעך יארך מאוד

כי בבקרים רבים מאוד של קיץ 

תיכנס -בחדווה בפליאה רבה כול כך!

לנמלים שלא ראית מעולם…

תקנה סחורות משובחות לרוב…

עליך לבקר בהרבה ערי מצרים

ללמוד מאלה שיודעים

וכול הזמן לחשוב על איתיקה 

כי יעודך הוא להגיע שמה 

אך אל לך להחיש את מסעך 

מוטב שימשך שנים רבות 

כשתגיע אל האי כשאתה זקן 

עשיר בכול מה שרכשת בדרך

לא תצפה שאיתיקה תעניק לך עושר 

איתיקה העניקה לך מסע יפה 

אלמלא היא לא היית יוצא כלל לדרך

היא לא תוכל לתת לך יותר

וגם אם תמצאנה ענייה-לא רימתה אותך איתיקה

וכאשר תשוב-חכם רב ניסיון

אזי תבין היטב מהי איתיקה

הסיפור על איתיקה מלמד אותנו שכול חיינו הינם מסע  והדרך היא המשימה 

"הדרך אל היעד-הדרך הוא היעד".

ההסטוריה האנושית מלאה בסיפורים על גיבורים היוצאים למסע ..בהסטוריה היהודית  בולטים משה רבנו  דוד המלך ,שימשון הגיבור , בר כוכבא ויהודה המכבי. במיתולוגיה של עמי העולם  -בודהה ההודי ,פרסאום היווני, אודין הסקנדינבי ועוד. חוקרים רבים כמו קמפבל ,נוימן ואחרים תיארו את שלבי מסע הגיבור ומצאו שכמעט בכול מיתוס או סיפור במסע הגיבור ישנם 3 שלבים:

-יציאת הגיבור למחוז אחר-תחילת הדרך

-תקופת חניכה-מפגש ומאבק באחר-עימות והתמודדות

-חזרת הגיבור-שיבה עם האוצר-ניצחון והשגת מטרות

קארל יונג ,פסיכואנליטיקאי 1875-1961 ביסס חלק גדול מתורתו על דמויות , הקרויות  ארכיטיפ , ,ביניהן הגיבור  והתייחס אליהן במובן האישי והקולקטיבי.

לפי תורתו בכול אחד מאיתנו טמונים בתת -מודע פוטנציאליים ארכיטיפיים אשר זקוקים להתגשמות ושוכנים בסיפורו  האישי של כול אחד ,ומהווים  גשר מתוך הלא מודע הקולקטיבי אל הנפש הסובייקטיבית. .במהלך המסע עליו להתעמת עם ארכיטיפים נוספים שמהווים את החלק האפל בו ,זאת כדי לפתח את אישיותו הייחודית ולעבור תהליכי אינדיבידואציה  שכול אדם כגיבור חייו  אמור לעבור במהלך הדרך.

לפי יונג, המסע מבטא תפקוד תקין של האגו של התפתחות והסתגלות לחיים ,התמודדות עם דחפים  ורגשות של פחד ,אימה ,בושה , אשמה  ,חיפש של עצמי אחר,, אחר ערכים ,משמעות ,ואיטגרציה פנימית.

באופן טבעי נטייתו של הפרט  היא  להיות קרוב לעצמו רוב הזמן ולהתרכז בענייניו האישיים ,אלא אם כן קורה בעולם תהליך המשפיע עליו.תהליכים כלל עולמיים הופכים את האנושות לקבוצת גיבורים לוחמת המתמודדת עם קשיים עולמיים כגון פגעי טבע שינויי אקלים  שינויים פוליטיים מחלות וזיהומים. באותם זמנים אנו יוצאים לרגע מתחושת אינדיבידואציה אבסלוטית מתחברים לתחושה של קולקטיב אנושי עולמי ,אך באופן טבעי חוזרים להתכנס בקשיים האישיים שלנו.

במאמר זה ,ברצוני להאיר כיצד הטיפול מהווה הצטרפות אל מסע החיים של המטופל שכן גם הליך טיפולי מהווה מסע של תחילה אמצע וסוף…כאשר אנו פוגשים מטופל ,נמצא אותו בנקודת זמן במסע הפרטי שלו. הבנה זו מזכירה  לנו לגשת לתהליך בצניעות בתוך הכרה שאנו חלק ממסע הדרך שלו. במהלך טיפול עולים  מוטיבים משותפים לכלל האנושות המהווים יחד את המסע הנצחי של הנפש האנושית :תחושות של כאוס אי ודאות ,פחד ,אימה  חיפוש אחר הטוב והרע , מאבק מול מכשולים פנימיים וחיצוניים  ,אך תמיד קיימת השאיפה להגיע לחוף בטוח. 

אנשים רבים מגיעים עם חוויות קשות מהעבר ומהילדות, משפחה לא תומכת ,הזנחה רגשית ,ניצול, וחווים מצבים של חרדה דיכאון עד חוסר הנאה ורצון לחיות.

.

בשנה האחרונה אנו  מתמודדים עם וירוס הקורונה . תקופה זו מציבה בפנינו אתגרים רבים  ,שכן אנו כחלק מאוכלוסיית העולם מתמודדים עם השפעותיה הרבות והמרחיקות לכת של המחלה.. אנו מציינים את התקופה בה החלה המחלה ,מחכים בקוצר רוח לסיומה  ומתכננים  תוכניות רבות .עם זאת אין להתעלם מכך שהתקופה גרמה לשינויים פנימיים שעדיין מתרחשים ואנשים רבים  מגלים חלקים שונים וחדשים בעצמם ,נעימים יותר או פחות.. וכאן נכנס תפקידינו כמטפלים . 

כשאנו נכנסים להליך טיפול הדבר הראשון והמשמעותי  בעיני ,הוא יצירת קשר של אמון ובניית קשר קבוע והמשכי שניבנה באמצעות מפגשים  של יום ושעה קבועים .

במהלך טיפול תפקינו רבים ומגוונים. אנו  משמשים כמלווי דרך , עדים ,משקפים ותומכים בסבלנות לפי הקצב  האישי של כול אחד. אנו מהווים מעין מגדלור להאיר את הדרך  וחלקים באישיות ,וגם עוגן בטוח שניתן לסמוך ולהשען עליו מתוך  ידיעה של מקום מכיל ומקבל. מתוך הקשר שנוצר המטופל לומד להכיר את חלקיו השונים  להשלים איתם ולהמשיך להתפתח מתוכם באופן מיטבי. אנו עוזרים לו להכיר את רגשותיו ותחושותיו דרך מיינדפולנס ,דפוסי החשיבה -בעבודה קוגניטיבית  ושיטות טיפול מגוונות שבעזרתן המטופל מודע לעצמו לתגובותיו ולדרכי ההתמודדות שלו..לעיתים נוסף רובד של חיבור למשהוא רחב יותר,כמו אמונה, או חיבור לקהילה, פעילות חברתית , או פהבנה שאנו  חלק ממארג אנושי  אוניברסלי  ..כול אלה מגבירים ומעצימים  את תחושת הביטחון  האישי  ,אשר תורמת להמשך מסע של  תהליך ביטוי עצמי  יצירה ומשמעות.

ורד איכבום- פסיכותרפיסטית אינטגרטיבית ואחות פסיכיאטרית

ליצירת קשר

veredpt50@gmail.com

‭052-5241817‬

תגובות

תגובות

שתפו
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
צרו קשר
TOP